Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η FIBA ετοιμάζεται να… χαμηλώσει το στεφάνι στο γυναικείο μπάσκετ!


Τη στιγμή που λες ότι ζεις στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κάτι που θα γίνει στο παγκόσμιο μπάσκετ το οποίο μπορεί να σε… «κουφάνει», η FIBA έβαλε τα δυνατά της να τρελάνει όλο τον μπασκετικό κόσμο. Αν η παρακάτω είδηση δημοσιευόταν Πρωταπριλιά κανείς δεν θα «ψάρωνε» από το αστείο και όλοι θα το θεωρούσαν κακόγουστο.

Κι όμως.Η είδηση που έβγαλε ο Πάτρικ Μπάουμαν, γενικός γραμματέας της, είναι αληθινή. Η FIBA ετοιμάζεται να… χαμηλώσει το στεφάνι στο γυναικείο μπάσκετ. Σε μια στιγμή αναζήτησης λύσεων για την αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για το γυναικείο μπάσκετ, η FIBA σοβαρά σχεδιάζει να χαμηλώσει το στεφάνι όσο περιεργο κι αν ακούγεται αυτό.

Αλλοι συμφωνουν, πολλοι αλλοι μιλουν πως κατι τετοιο θα σημάνει τον οριστικό θάνατο του γυναικείου μπάσκετ.
 
Το μίτινγκ της FIBA και τα λόγια του Μπάουμαν

Κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ η FIBA συνεδρίασε για να βρει τρόπους να κάνει καλύτερο και πιο ελκυστικό το γυναικείο μπάσκετ σε ευρύτερο κοινό. Στις συναντήσεις πήραν μέρος και αρκετοί προπονητές και παίκτες, εκτός από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν μιλώντας για τα συμπεράσματα των όσων ειπώθηκαν, τόνισε:
«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανονισμούς αν θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι πιο ελκυστικό. Έχουμε τη μικρότερη μπάλα (σ.σ. η μπάλα στο γυναικείο μπάσκετ έχει περιφέρεια 72.4-73.5 εκατοστά, ενώ στο αντρικό 75 εκατοστά) και τώρα ήρθε η ώρα να χαμηλώσουμε και το στεφάνι. Θα το δοκιμάσουμε. Θα επιλεγούν συγκεκριμένες χώρες και διοργανώσεις όπου μπορούμε να το δοκιμάσουμε. Το ερώτημα είναι τι θα βγει από αυτά τα τεστ»

Ο Μπάουμαν συνέχισε: «Το παιχνίδι όπως έχει είναι καλό, αλλά έχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία παικτριών οι οποίες δεν έχουν το κατάλληλο ύψος και υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο το παιχνίδι είναι τόσο ελκυστικό όσο θα ήταν αν μπορούσες να το παίζεις πάνω από το στεφάνι αντί για κάτω από αυτό. Θα πάρει λίγο χρόνο να δούμε τι θα γίνει. Αν θες να δεις τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο παιχνίδι, θα πρέπει να βρεις μια χρονική περίοδο για να το τεστάρεις, να βρεις το κατάλληλο ύψος, να το δοκιμάσεις αρχικά σε μεμονωμένα παιχνίδια και μετά σε μια εκτεταμένη περίοδο. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρούμε μια εθνική ομοσπονδία που θα θέλει να το δοκιμάσει. Ίσως να χρησιμοποιήσουμε 3on3 όπου μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες και θα είναι εύκολο. Νομίζω ότι η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια. Αλλά θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε συντομότερη».

Και ο Μπάουμαν συνέχισε να προσπαθεί να αποδείξει πόσο λογική είναι η συγκεκριμένη κίνηση.

«Η Ιταλική Ομοσπονδία το έχει ήδη δοκιμάσει. Τους άρεσε πολύ. Τους είπαμε ότι δεν μπορούν να το κάνουν σε επίσημους αγώνες, οπότε σταμάτησαν. Αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν ομοσπονδίες που θέλουν να το δοκιμάσουν. Θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να το χαμηλώσουμε. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το παιχνίδι και καλώς είναι όπως είναι. Όμως, δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γυναικείο μπάσκετ με το αντρικό. Πρέπει να κάνουμε το προϊόν πιο δημοφιλές και ελκυστικό. Οπότε, δεν θα μάθουμε ποτέ αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα».

«Άλλοι προπονητές λένε ότι είναι τρελό, άλλοι θέλουν να το κάνουμε. Όμως, πρέπει να το δούμε. Θα γίνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό για τους θεατές και τα μέσα; Θα βρούμε νέα ταλέντα και περισσότερες παίκτριες που μπορούν να το παίξουν; Θέλουμε να το δοκιμάσουμε», ολοκλήρωσε ο Μπάουμαν. 


Φανατικα υπερ η κατα μιας τετοιας αλλαγης, το σιγουρο ειναι πως το πραγμα θα συζητηθει πολυ παγκοσμιως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου